2014-03-17

Giftsimulator vann första pris i Hack for Sweden

Efter ett dygns hackande vann lag Ge0hack3rs, Marcus Kempe, Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Mats Törnberg, Hack for Sweden med sin tjänst som simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp. De kommer nu att få möjlighet att delta på en konferens för mobila applikationer i Berlin samt presentera sitt bidrag på Kartdagarna.

Hack for Sweden har skapats för att sporra och stimulera användningen av tretton myndigheters öppna och fria data. Närmare åttio deltagare i 21 lag tävlade under ett dygn med målet att skapa en innovativ tjänst eller produkt som kan komma allmänheten till del.

– Det är fantastiskt stimulerande för oss som arbetar med data att se hur de deltagande lagen använt informationen och bara under ett dygn skapat alla dessa olika tjänster och produkter, säger Cecilia Westström, från SCB, projektledare för Hack for Sweden.

Vinnarna i alla kategorier

Hack for Sweden Award. Lag Ge0hack3rs med en tjänst som på ett nyskapande sätt visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp. Det går att prova deras riskapp live: http://risksim.herokuapp.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bästa visualisering. Lag DROP TABLE med appen "Kvartersregeringen" som visar hur en regering hade sett ut utifrån valresultatet i ditt valdistrikt. Här är deras beta av Kvartersregeringen: http://kvartersregeringen.herokuapp.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bästa affärsnytta. Lag SenseFarm vars bidrag gör det enkelt att kombinera sensordata med myndighetsdata.

Bästa nytta för allmänheten. Lag Tummen upp med appen "Art app" en digital lupp som förvandlar användaren till en modern Carl von Linné. Appen är utvecklad mot Artportalens API.

Bästa krisapp. Laget We Work Pro Bono, med appen "Hitta skyddsrum" som visar närmaste skyddsrum och akutintag.

Juryns specialpris. Lag Skärgårdshackarna med tävlingens yngste deltagare, och en app som visar naturhamnar.

Filmer från söndagens presentationer finns på Hack for Swedens youtube-kanal där man snabbt kan få en överblick av alla lag.

Tillväxtanalys data väl använt

Av de lag som presenterade sina resultat använde ungefär hälften Tillväxtanalys data. Populärast var informationen om var det finns bränslestationer och livsmedelsbutiker.