2016-03-14

Vinnare i Hack för Sweden 2016

Hack for Sweden arrangerades i år för tredje gången och gick av stapeln den 12-13 mars. Vinnare i årets tävling var Ge0Hack3rs med tjänsten Divercity.

Divercity är en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter. Laget har bland annat använt Tillväxtanalys data om dagligvarubutiker och bensinstationer i sin tjänst.

I sin motivering skriver juryn att Divercity är ”ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Det vinnande laget består av Mats Törnberg, Falun, Heiti Ernits, Borås, Per-Olov Jernberg, Stockholm och Marcus Kempe från Göteborg.

Utmärkelsen Hack for Sweden Award går till det lag eller den deltagare som enligt juryn kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande applikationen eller tjänsten som tydligt visar nyttan med myndigheternas öppna data. Förutom Hack for Sweden Award delas specialpriser ut inom fyra kategorier: Bästa visualisering, Bästa affärsnytta, Bästa nytta för allmänheten samt deltagarnas pris.

Hack for Sweden arrangerades första gången 2014. I år stod 23 statliga myndigheter och organisationer bakom ett hackathon som erbjuder en gemensam plattform för öppen data som studenter, utvecklare, datajournalister, innovatörer och myndigheter kan använda för att utveckla nya tjänster och produkter.