Publicerad 16 juni 2016

India’s Startup Boom

– now the third largest startup nation in the world

Under de senaste åren har Indien trätt fram som ett av världens främsta startup-länder. Enligt beräkningar finns det 4200 startups i Indien, tredje flest i världen efter USA och Storbritannien.

2015 var ett rekordår för startups i Indien, både vad gäller antalet investeringar och vad gäller värdet på dessa. Samtidigt har antalet inkubatorer och acceleratorprogram i landet ökat snabbt. Den indiska regeringen har i samband med detta lanserat satsningar för att främja startups i form av programmet Startup India, genom vilket en statlig risk­kapitalfond bildats samt att olika skatter och byrå­kratiska lättnader erbjuds för startups.

Indiens unga befolkning kopplat till landets snabba ekonomiska tillväxt väntas leda till en omfattande ökning i konsumtion. Många företag tror att denna ökning kommer att ske inom e-handel, vilket är den största sektorn för indiska startups. Värt att påtala är att de flesta av landets startups (däribland de flesta av Indiens unicorns) fokuserar på den inhemska marknaden, tack vara dess storlek.

Bengaluru ses som Indiens startup-huvudstad. Framöver väntas fler städer ta upp kampen med Bengaluru, Delhi och Mumbai om var det är bäst att etablera sin startup. Samtidigt flyttar fler och fler fram­gångs­rika startups utomlands – främst till Singapore.

Utöver lanseringen av Startup India-programmet är det därför viktigt för landets regering att fortsätta sina ansträngningar för att göra det lättare att göra affärer i och med Indien.