Herobild

Fungerar exportfrämjandet – motiv, aktörer och effekter

De flesta länder har någon form av exportfrämjande verksamhet som finansieras helt eller delvis av skattemedel. Anledning till att staten lägger medel på detta område är att export skapar jobb och tillväxt, samtidigt som trösklarna till världsmarknaden kan vara höga för företag som inte har någon erfarenhet av export. Om åtgärderna verkligen leder till ny export och i så fall med hur mycket har inte tidigare analyserats av en oberoende instans utan enbart av aktörerna själva.

Under seminariet presenterar vi en effektutvärdering av fyra olika främjarprogram som vänder sig till små- och medelstora företag.

Från Tillväxtanalys deltar Håkan Nordström (projektledare) och Pontus Mattsson. Seminariet modereras av professor Ari Kokko vid Köpenhamns handelshögskola som ledde SOU 2008:90 om Sveriges export. Vi kommer även att bjuda in paneldeltagare som får dela med sig av sina perspektiv på hur exportfrämjandet fungerar.

Seminariet hålls den 22 september klockan 9:00-10:30. Delta på plats: Tillväxtanalys Stockholm, Torsgatan 11 eller via webbinarium.

Varmt välkommen!

Anmäl dig här
Sista anmälningsdag: 20 september


Program

  • Tillväxtanalys generaldirektör Sverker Härd hälsar välkommen
  • Ari Kokko presenterar panelen och dagens program
  • Håkan Nordström och Pontus Mattsson, analytiker vid Tillväxtanalys, presenterar resultaten av kunskapsprojektet med tonvikt på effektutvärderingen
  • Lena Sellgren, chefsekonom vid Business Sweden, Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande vid Svenskt Näringsliv och verkställande ledamot i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening och Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Panelen delar med sig av sina perspektiv
  • Frågor
  • Ari Kokko avslutar seminariet


Läs mer om kunskapsprojektet:

Frågor om projektet?

Kontakta Håkan Nordström, hakan.nordstrom@tillvaxtanalys.se, 010-447 44 48.

 

Frågor om webbinariet?

Kontakta Kommunikation på Tillväxtanalys

test

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev