2013-04-30

Anthony Foxx ny transportminister i USA

President Obama har nominerat Anthony Foxx, borgmästare i Charlotte,
North Carolina, att efterträda Ray LaHood som USA:s transportminister.

Foxx, 42 år, är i grunden jurist med examen från Davidson College och New York University. Under sin tid som borgmästare har han uppmärksammats för att bland annat driva olika kollektivtrafikfrågor och en satsning på att återinföra spårvagnar i stadsbilden, vilket Obama särskilt lyfte fram vid nomineringen den 29 april (se f.ö. artikel i Tillväxtanalys kvartalsrapport 1 2013 om spårvagnar i USA). Förhoppningarna står nu till att Foxx ska arbeta vidare i samma riktning som LaHood, som bland annat förespråkat höghastighetståg, kollektivtrafiksatsningar och förbättrade villkor för cykling. Precis som LaHood kommer han dock också att få brottas med problemen att finansiera nya projekt och eftersatt underhåll i USA:s infrastruktur och utmaningen att få igenom skattehöjningar i kongressen. Nomineringen måste godkännas av senaten för att Foxx ska kunna tillträda.

Se vidare:

http://www.politico.com/story/2013/04/anthony-foxx-transportation-pick-90744.html Länk till annan webbplats.

http://www.nytimes.com/2013/04/29/us/politics/anthony-r-foxx-to-be-nominated-transportation-secretary.html?_r=0 Länk till annan webbplats.

http://thehill.com/blogs/transportation-report/1095-other/296751-obama-taps-charlotte-mayor-anthony-foxx-for-dot-post Länk till annan webbplats.

Denna nyhet är skriven av Ola Göransson vid Tillväxtanalys kontor i Washington och är en del av Tillväxtanalys löpande omvärldsanalysuppdrag.