Studieområde: Internationalisering
Regional handel och betydelsen av interregionala och globala värdekedjor för svenska län
Regional handel har stor betydelse för regioners sysselsättning, utveckling och konkurrenskraft. Tillväxtanalys analyserar i den här studien regionala handelsstrukturer och betydelsen av extraregionala värdekedjor som sträcker sig över flera län och till andra länder.
Denna studie använder regionaliserade input-output-tabeller för svenska län och en anpassad input-output-modell för att utforska den regionala handeln i Sverige och förekomsten av extraregionalt fragmenterade värdekedjor för svenska län (dvs. värdekedjor med interregional- eller internationell räckvidd). Studien ger en uppskattning av hur stor del av den regionala produktionen och sysselsättningen som är avhängig handeln med andra regioner i Sverige och utlandet, och hur handelsstrukturerna utvecklats mellan 1995 och 2003.
Resultaten visar att ungefär en tredjedel av länens produktionsvärde utgörs av insatsvaror och tjänster som är importerade från andra län eller utlandet. För länens exportproduktion uppgår de importerade insatsvarorna ofta till 50 procent av exportvärdet. Regioner med relativt hög förädling har en relativt stor tjänstesektor medan regioner med relativt låg förädling har en relativt stor tillverkningssektor. Utlandsimporten har en något större betydelse än den regionala importen för de flesta länen. Den regionala importen ökar snabbare än utlandsimporten. Omkring hälften av regionernas produktion går på export till övriga Sverige och utlandet. Regioner med relativt stor tjänstesektor är mindre exportorienterade än regioner med en relativt stor råvaru- och tillverkningssektor. I råvaru- och tillverkningssektorn går i vissa fall mer än 90 procent av länens produktion på export. Över tid har länen blivit mer exportorienterade. Sammantaget visar utvecklingen på en tilltagande specialisering och handel mellan länen och ökat deltagande även i globala värdekedjor.
Studien analyserar inte de bakomliggande faktorerna för den ökade regionala handeln och integrationen inom riket, eller dess implikationer för till exempel sysselsättning och produktivitet. Detta lämnas till framtida studier.
Regional handel och betydelsen av interregionala och globala värdekedjor för svenska län
Serienummer: PM 2016:02
Diarienummer: 2015/240