Lila blommor i förgrunden och en industri i bakgrunden

Studieområde: Grön omställning

Klimatomställningen
och industrin

Rapporten Klimatomställningen och industrin har studerat hur svensk industri påverkas av klimatomställningen. I rapporten sammanfattas bland annat hur olika instrument fungerar för att främja den gröna omställningen.

Rapporten är skriven av Tommy Lundgren, Sveriges Lantbruksuniversitet, Runar Brännlund, Umeå universitet, och Mattias Vesterberg, Umeå universitet, på uppdrag av Tillväxtanalys.

– Vi har bland annat tittat på hur miljöinvesteringar och miljöutgifter påverkas av klimatpolitik, och om det finns utrymme för energieffektivisering i industrin, säger Tommy Lundgren.

En slutsats är att lönsamheten i investeringar i grönt stål till stor del förväntas bero på utvecklingen på elmarknaden och elpriset, och särskilt hur integrerade prisområdena inom Norden och Europa är.

I rapporten ger författarna ett antal rekommendationer. Bland annat menar man att politiska beslutsfattare bör vara försiktiga med att utforma klimatåtgärder som förlitar sig på antagandet att det kommer driva på effektivitet och lönsamhet, eftersom det idag inte finns stöd för att klimatpolitiken gynnar industrins produktivitet.

Resultaten i korthet

  • En stringent klimatpolitik gynnar generellt inte produktiviteten i industrin. (Porterhypotesen).
  • Miljöinvesteringar och miljöutgifter påverkas i viss mån positivt av klimatpolitik. Det finns därmed en risk att miljöinvesteringar tränger ut konventionella investeringar.
  • Klimatpolitik - i termer av prissättning av koldioxid - fungerar i den mån att den minskar utsläpp, däremot är effekterna på produktion, investeringar och sysselsättning mindre tydliga. Vår nya uppdaterade empiriska studie visar dock att klimatpolitik kan ha en svag men positiv effekt på investeringar och sysselsättning.
  • Det finns utrymme för energieffektivisering i industrin. Det existerar en så kallad rekyleffekt vid energieffektiviseringar som hindrar att de realiseras fullt ut i energibesparingar.
  • Lönsamheten för investeringar i grönt stål beror på ett antal faktorer så som efterfrågan och pris på grönt stål, investeringskostnader, pris på insatsfaktorer, samt avkastningen på alternativa investeringar. Investeringars lönsamhet för samhället beror till stor del på utvecklingen på elmarknaden och elpriset, särskilt hur integrerade prisområdena inom det nordiska systemet är och hur kopplade Norden är till övriga Europa.

Klimatomställningen och industrin

Serienummer: Rapport 2024:10

Diarienummer: 2023/49

Ladda ner rapporten Pdf, 1.6 MB.