Studieområde: Ramvillkor, infrastruktur och kompetensförsörjning
Påverkar FoU-avdraget forskningspersonalens löner?
En studie av övervältringseffekter 2014–2019
I rapporten undersöker Tillväxtanalys om nedsatta arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning och utveckling påverkade deras löner. Resultatet i studien ger inget stöd för att FoU-avdraget har haft någon kortsiktig inverkan på lönerna men sannolikt långsiktiga effekter.
FoU-avdraget (även kallat forskningsavdraget) infördes 2014 och ska bidra till att öka investeringarna i forskning och innovation, vilket i sin tur ska leda till ökad tillväxt och stärkt konkurrenskraft för Sverige. En analys av FoU-avdraget är relevant eftersom nedsatta arbetsgivaravgifter, med syfte att öka efterfrågan på FoU-personal, riskerar att helt eller delvis neutraliseras med anledning av personalens högre lönekrav, så kallad löneövervältring.
Analysen är utförd med svenska registerdata på företag och individer under perioden 2009 till 2019. Under analysperioden hade företag möjlighet att betala lägre arbetsgivaravgift, upp till motsvarande 2,76 miljoner kronor per företag och år för personal som arbetar med FoU.
För att isolera en kausal effekt i analysen identifieras kontroll- och behandlingsgrupper utifrån mängden FoU-personal året före avdraget införs. Effekten av avdraget uppskattas därefter genom en skillnad-i-skillnad-analys (DiD). Två typer av regressionsanalyser presenteras: En på årliga företagsdata och en på årliga individdata.
Kort om resultaten
Sammanfattningsvis visar resultaten i studien att FoU-avdraget inte har någon kortsiktig inverkan på FoU-anställdas löner. På längre sikt, omkring fyra till fem år efter att företag börjar nyttja avdraget, är lönerna för FoU-personal däremot cirka tre procent högre. Där går det att se att lönerna för FoU-personal är cirka tre procent högre i behandlingsgruppen jämfört med kontrollgruppen. Det här indikerar i sin tur att cirka hälften av de nedsatta arbetsgivaravgifterna hade övervältrats på lönerna efter fem år. Resultatet är dock osäkert då det hade behövts en längre uppföljningsperiod för att dra mer säkra slutsatser.
Påverkar FoU-avdraget forskningspersonalens löner?
Serienummer: Rapport 2024:16
Diarienummer: 2021/111