Stäng

Samlad sida för RSS-flöde för publikationer



  • Snabbväxande företag
    - tillväxtbanor och drivkrafter

    Den här studien har två syften – att fördjupa förståelsen för fenomenet snabb företagstillväxt samt att utforska och diskutera hur nya analytiska verktyg, såsom maskininlärning (ML) och tidsserieklustring, kan användas för att analysera företagspopulationer. Rapporten, som är en metodrapport, ingår i ramprojektet ”Är Sverige och EU en gynnsam miljö för snabbväxande företag ”,
    Läs mer

  • Konkurser och offentliga ackord 2023
    Antalet konkurser ökade år 2023 jämfört med 2022 och var det högsta sedan 90-talet. Under året fattade tingsrätterna beslut om att inleda konkurser i 8 868 företag. Konkurserna berörde 20 712 anställda.
    Läs mer

  • Samlad uppföljning och utvärdering av det företagsfrämjande systemet
    Tillväxtanalys har på uppdrag av regeringen kartlagt och utvärderat det företagsfrämjande systemet. Syftet är att förbättra möjligheterna att systematiskt kunna följa upp och utvärdera tilldelningen och effekterna av statliga stöd och bidrag från det offentliga till företag. Uppdraget ska också bidra till att Sverige uppfyller kraven enligt EU:s kommande regelverk kring nationella register för statliga stöd. Resultatet publiceras här i tre delrapporter samt en sammanfattande rapport.
    Läs mer

  • Effektutvärdering av företag som fått multipla stödinsatser inom ERUF − ett metodutvecklingsprojekt
    Syftet med rapporten är att studera företag som deltagit i flera projektinsatser inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) under programperioden 2014–2020, för att både öka kunskap om företagsgruppen samt identifiera och testa metoder som kan användas för att analysera effekter i de fall företag får multipla stöd.
    Läs mer

  • Arbetskrafts- och kompetensbrist
    I kunskapsöversikten ges en beskrivning av varför kompetens- och arbetskraftsbrist uppstår. I rapporten diskuteras också olika åtgärder som finns för att motverka bristsituationer.
    Läs mer

  • Tillväxt- och näringspolitikens samlade effekter
    Den här förstudien innehåller förslag på hur bedömningar av tillväxt- och näringspolitikens samlade effekter kan göras. Utgångspunkten är att analyser och underlag om politikens samlade effekter ska ha en hög potential för politikutveckling. Vi identifierar två överlappande huvudstrategier för bedömningar av tillväxt- och näringspolitikens samlade effekter: fokus på utveckling i relation till politikens mål respektive på effekter av politikens verktyg.
    Läs mer

  • Utvärdering av transportbidraget
    Tillväxtanalys utvärdering, Does subsidizing transport help localized disadvantaged firms? visar att transportbidraget inte haft någon effekt för en stor del av de företag som fått bidraget. Därför behöver bidraget ses över för att riktas mot de företag som faktiskt har en besvärlig lokalisering i förhållande till sin marknad och där bidraget kan göra skillnad.
    Läs mer

  • Förstudie till effektutvärdering av expertskatt
    Den här förstudien är ett underlag till en kommande effektutvärdering av expertskatten. Studien ger en bild över vilka branscher och experter som ansökt om expertskatt under perioden 2005–2019 utifrån data från Forskarskattenämnden. Studien visar att det är främst utlandskontrollerade stora företag inom tillverkning och utvinning samt företagstjänster som har flest anställda med expertskatt. Den visar också att antalet ansökningar ökade relativt mycket när den nya beloppsgränsen infördes 2012.
    Läs mer

  • Riskkapitalstatistik 2022 – venture capital
    Venture Capital-investeringarna är fortsatt på höga nivåer i svenska portföljbolag under 2022. Framförallt har investeringarna inom miljöteknik – Cleantech – ökat kraftigt. Det visar statistik i rapporten, Riskkapitalstatistik 2022 - venture capital. Den totala volymen av venture capital-investeringar (investeringar i tidig fas och för att finansiera utvecklingen av unga entreprenörsföretag) i svenska bolag ökade från 9,9 miljarder 2021 till 10,3 miljarder 2022.
    Läs mer

  • En konkurrenskraftig klimatomställning – SBTI-företagens perspektiv
    Syftet med den här rapporten är att redovisa företagens perspektiv på sitt engagemang i klimatinitiativet Science Based Targets, SBTI, inom vilket de åtar sig klimatmål bortom lagkrav. Studien ingår i ett ramprojekt som studerar företags strategiska hållbarhetsarbete.
    Läs mer

  • Distansarbete och flyttmönster
    Rapporten, Work from home and big city out-migration before and after the pandemic, visar att möjligheten till distansarbete gör människor mer benägna att flytta från storstäderna. Många flyttar till närliggande kommuner, men den största utflyttningen har skett till små städer och landsbygdskommuner.
    Läs mer

  • Assessing the welfare effects of electricity tax exemptions in general equilibrium: The case of Swedish data centers
    Tillväxtanalys har utvärderat den nyligen slopade skattereformen som innebar att datahallar fick en nedsättning på energiskatten för el. Resultatet visar att reformen redan 2020 hade lett till minskade skatteintäkter på minst 1 miljard kronor.
    Läs mer

  • Jämställdhet och tillväxt

    Den här rapporten presenterar resultatet av en genomgång av Tillväxtanalys egna studier där jämställdhetsperspektivet har varit i fokus. Rapporten syftar till att bidra med kunskap och erfarenheter från myndighetens tidigare genomförda studier och utvärderingar samt att identifiera och presentera uppslag till vidare studier.
    Läs mer

  • Internationalisering och jämställdhet
    Den här rapporten sammanfattar vad vi idag vet om hur företags internationalisering påverkar jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi lyfter fram befintlig kunskap från både svenska och internationella studier som undersökt hur arbetsmarknadsrelaterade gap påverkas av utlandsägande och internationell handel.
    Läs mer

  • Big Data Analytics and Firm Productivity
    Under det senaste decenniet har företag gjort betydande investeringar i att skaffa den teknologi och de mänskliga resurser som krävs för att fullt ut kunna nyttja kapaciteten hos big data analytics (BDA). Den här rapporten är en systematisk litteraturgenomgång av 94 studier publicerade under de senaste tio åren. Rapporten är skriven på engelska med svensk sammanfattning.
    Läs mer

  • Reglering av AI: För lite för sent eller för mycket för tidigt?
    AI är idag en teknik som i olika utsträckning integrerats i olika tekniska lösningar och tjänster. Genomslaget förväntas bli än större de närmsta decennierna och föra med sig en rad komplexa risker och osäkerheter. I den här rapporten analyseras processen med att ta fram den europeiska AI-förordningen.
    Läs mer

  • Snabb innovation – långsam anpassning av regelverk
    Långsam anpassning av regelverk hämmar snabba innovationer och ny teknik. I rapporten, Snabb innovation – långsam anpassning av regelverk, studerar Tillväxtanalys det taktproblem som finns mellan snabb innovation och långsamma regelverk. Två exempel som studeras i rapporten är elsparkcyklar och drönare.
    Läs mer

  • Fungerar riskspridning?
    Under coronapandemin drabbades många företag inom industrin av kraftiga leveransstörningar från utlandet. Det ledde till att produktionen fick skäras ner och i vissa fall stoppas helt under en tid. Men alla företag drabbades inte lika hårt. Frågan är varför?
    Läs mer

  • Tillväxtanalys inspel till forsknings- och innovationspropositionen
    I rapporten presenteras inspel och rekommendationer till regeringens forsknings-och innovationsproposition 2024.
    Läs mer

  • Tillväxtpolitiska insatsers logik, effekt och utvärderingsbarhet
    Syftet med rapporten är att fördjupa oss i tillväxtpolitiken och vad vi vet i om tillväxtpolitiska insatsers påverkan på näringslivet. Rapporten är ett försök att systematisera våra kunskaper kring tillväxtpolitiska insatser med specifikt fokus på att analysera vilka tillväxtpolitiska insatser som är lämpliga att effektutvärdera.
    Läs mer