Tillväxtanalys är statistikansvarig myndighet för den officiella statistiken om konkurser. I konkursstatistiken redovisas månadsvis hur många företag som har gått i konkurs och hur många anställda som har berörts av konkurser. Statistiken täcker endast företagskonkurser, det vill säga konkurs av ett bolag i någon form, inklusive enskilda näringsidkare.

Konkurser i juli 2024

I juli gick 728 företag i konkurs, en ökning med 14 procent jämfört med juli 2023. Det var också det högsta antalet konkurser i juli månad sedan 1996. Därmed fortsätter den utveckling med fler konkurser än tidigare under 00- och 10-talet som började i maj 2023. Ökningen per månad har dock varit mindre under perioden maj till och med juli i år än under den föregående vintern och hösten.

Konkurserna i juli berörde 2 115 anställda, en ökning med 42 procent jämfört med juli 2023. Antalet berörda anställda var relativt högt ur ett historiskt perspektiv, med det högsta antalet sedan 2013.

Hittills i år har 6 600 företag med 16 790 anställda gått i konkurs, vilket var en ökning med 35 procent av antalet företagskonkurser och en ökning med 61 procent av antalet berörda anställda jämfört med motsvarande period 2023.

Logotyp Sveriges officiella statistik

Figur 1: Antal företagskonkurser och antal anställda berörda av konkurs de senaste tre åren.

Antal konkurser och berörda anställda de senaste tre åren

Figur 2: Antal företagskonkurser och antal anställda berörda av konkurs, procentuell förändring jämfört med motsvarande månad föregående år.

Antalet företagskonkurser och berörda anställda, jämfört med motsvarande månad föregående år

Företagskonkurser efter bransch

Antalet företagskonkurser ökade inom de flesta branscher. Konkurserna ökade mest i absoluta tal inom finans-, fastighets- och företagstjänster (SNI 64–82) där 166 företag gick i konkurs, 30 fler än i juli 2023. Den största minskningen var inom utbildning, hälso- och sjukvård samt övriga personliga tjänster (SNI 85–99) där 68 företag gick i konkurs, 6 färre än i juli 2023.

Flest företag gick i konkurs inom finans-, fastighets- och företagstjänster följt av byggindustri (SNI 41–43). I byggindustrin gick 122 företag i konkurs jämfört med 102 i juli 2023. Sett till samtliga befintliga företag var finans-, fastighets- och företagstjänster den största branschen 2023 medan byggindustrin var den 4:e största.

Antalet konkurser har ökat i de flesta branscher även tidigare under året. Under perioden januari till och med juli ökade antalet företagskonkurser i samtliga branscher med störst relativ ökning inom finans-, fastighets- och företagstjänster (SNI 64–82). Under samma period har antalet anställda berörda av konkurs ökat inom alla branscher utom hotell- och logiverksamhet (SNI 55).

Figur 3: Antal företagskonkurser efter bransch.

Tabellen visar företagskonkurser efter bransch, jämfört med samma månad 2023

Företagskonkurser efter län

I juli ökade antalet företagskonkurser i 12 av Sveriges 21 län. I absoluta tal ökade antalet konkurser mest i Västra Götalands län medan det minskade mest i Hallands län. Konkurserna ökade även i de två andra storstadslänen Stockholms och Skåne län. I Stockholms län gick 272 företag i konkurs, i Västra Götaland 134 och i Skåne 85, vilket var 22, 46 respektive 13 fler än i juli 2023.

Under perioden januari till och med juli i år har antalet konkurser ökat i samtliga län, jämfört med motsvarande period 2023. Bland storstadslänen ökade konkurserna mest i Stockholms län. Under samma period ökade antalet anställda som berördes av konkurs i alla storstadslän och mest i Stockholms län.

Figur 4: Antal företagskonkurser efter län.

Tabellen visar företagskonkurser per län, jämfört med 2023

[1] Tabeller med uppgifter om antal konkurser efter bransch och län finns i den relaterade informationen Konkursstatistik.

test

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev