Branschorganisationer
Inom några branschorganisationer har man upprättat mål och strategier för en hållbar omställning och klimatanpassning.
Under respektive rubrik finns information som kortfattat beskriver målet för strategin, planen etc., årtal för när denna upprättades och hänvisning till fördjupad läsning.
2018: En svensk Biogasstrategi
Mål
År 2030 ska minst 15 TWh biogas användas i Sverige.
Genom att uppnå detta mål kan;
- Biogas bli en avgörande framgångsfaktor i arbetet med att nå de svenska miljömålen och bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling.
- Organiskt avfall och organiska restprodukter ingå i en cirkulär ekonomi för att maximera samhällsnyttan av biogasoch biogödselproduktion.
- Sveriges försörjningstrygghet öka genom inhemsk produktion av biogas och biogödsel som blir drivmedel för transporter, råvara och bränsle för industrin samt växtnäring till jordbruket.
Regering och riksdag bör:
- Snabbt säkerställa konkurrens på lika villkor för importerad och svensk biogas.
- Analysera och besluta om långsiktigt stabila och konkurrenskraftiga villkor för biogas. Beslut bör fattas i god tid innan 2021 då nuvarande statsstödsgodkännande för skattebefrielse på biogas som drivmedel inte längre gäller.
- Förbättra villkoren för biogas genom att beskatta utifrån energiinnehåll istället för gasvolym.
- Ge Energimyndigheten i uppdrag att upprätta och administrera ett nationellt biogasregister med ursprungsgarantier.
- Förbättra förutsättningarna för biogasanvändning inom industri samt el- och värmeproduktion genom att möjliggöra rapportering av biogas som förnybar inom EU:s utsläppshandel.
- Ändra i regelverket så att elcertifikat kan ges till förnybar el från biogas som samdistribueras med naturgas.
- Införa obligatoriskt krav på insamling av organiskt avfall från hushåll och verksamheter, med krav på återvinning av näringsämnen och energi.
Ekonomiska beräkningar av samhällsnyttovärdet av dagens produktion av 2 TWh biogas har gjorts av konsultföretaget 2050. De har räknat på:
- Klimatnytta
- Förbättrad luftkvalitet
- Värdet på växtnäringen
- Ökad sysselsättning
- Ökad försörjningstrygghet
- Ökad resurshållning med matavfall
Resultatet visar att den samhällsekonomiska nyttan uppgår till 760 miljoner kronor per år. Tillskottet till Sveriges BNP blir 4 miljarder kronor per år. Om användningsmålet, 15 TWh, produceras i sin helhet i Sverige skulle det motsvara ett BNP-värde på 30 miljarder kronor per år.
Fördjupad läsning
2015: Fossilfritt Sverige
Mål
Fossilfritt Sverige startades som ett initiativ av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och ska arbeta fram till december 2024.
Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Initiativet samlar kunskapen och viljan i alla samhällssektorer och verkar för att synliggöra det klimatarbete som sker runt om i landet. Fossilfritt Sverige arbetar för att påskynda omställningen inte bara för att det är möjligt utan också för att det är ekonomiskt lönsamt.
Fossilfritt Sverige ska skapa förutsättningar för genomförande av branschernas färdplaner för fossilfri konkurrenskraft. Genom att ta fram konkreta strategier för centrala utmaningar i färdplanerna tar man nu ett helhetsgrepp på klimatomställningen av den svenska industrin.
För att möjliggöra genomförandet av färdplanerna har Fossilfritt Sverige redan inlett arbetet med att ta fram strategier för nyckelområden som produktion av hållbara batterier och hur den begränsade biomassan på bästa sätt kan användas inom olika sektorer. Fokus kommer även ligga på att stötta näringslivet i att använda färdplanerna för att återstarta ekonomin efter coronakrisen och därmed påskynda omställningen till fossilfritt.
Fossilfritt Sverige kommer också bland annat arbeta vidare med hur den offentliga upphandlingen kan driva omställningen och dessutom vidgas nu uppdraget till att även bidra till ett antal internationella processer som till exempel den globala ledarskapsgrupp som Sverige och Indien startat för att driva på klimatomställningen inom den tunga industrin.
Därutöver fortsätter arbetet med utmaningar till kommuner och näringsliv och för att inspirera fler att höja och nå sina klimatmål.