Man arbetar i konferensrum med utsikt mot byggnader

Studieområde: Infrastruktur & kompetensförsörjning

Vilken roll har offentlig sektor för stora kunskaps­intensiva investeringar?

Det här är slutrapporten i ett projekt där vi undersökt orsak, verkan och offentliga sektorns roll för stora kunskapsintensiva investeringar.

Investeringar i kunskapsbaserat kapital (immateriella tillgångar) förutses få en allt större betydelse i framtidens näringsliv och ekonomi. Denna utveckling placerar stora kunskapsintensiva investeringar på agendan för framtidens näringspolitik men berör också politiken för utbildning, forskning och innovation.

Så här definierar vi SKI:

En stor kunskapsintensiv investering (SKI) är en investering i verksamhet som kännetecknas av stora kontinuerliga investeringar i immateriella tillgångar (kunskapsbaserat kapital) i den egna verksamheten och/eller ger upphov till sådana investeringar upp- eller nedströms i värdekedjan. Immateriella tillgångar omfattar de tre komponenterna (i) Datoriserad information, (ii) Innovativa tillgångar, och (iii) Ekonomisk kompetens. Stor avser i första hand de resurser som mobiliseras och/eller skapas som en direkt effekt av investeringen (dvs. i verksamheten som sådan), men även investeringens potential för positiva indirekta effekter på ekonomin.

Rekommendationen är att använda SKI-definitionen som en utgångspunkt vid policyutformning inom näringspolitik, handelspolitik och den bredare tillväxtpolitiken.

Northvolts etableringar i Västerås och Skellefteå är konkreta exempel på SKI.

Syftet med detta projekt har varit att analysera SKI:s orsak och verkan. Den centrala frågeställningen har varit att förklara på vilka grunder staten och andra offentliga aktörer kan främja SKI och vilket investeringsfrämjande som kan och bör bedrivas.

  • Använd SKI-definitionen vid policyutformning
    SKI definitierar vad som avses med kunskapsintensitet respektive storlek på investeringarna och visar att det finns ett tydligt behov av en ny, horisontell och ämnesöverskridande ansats i policyutformning. SKI-begreppet innebär ett skifte från att betrakta investeringar som ekonomiska engångsföreteelser till att se dem som en del av ett pågående och långsiktigt relationsbygge.
  • Fokusera på förbättringar i dominerande motiv och faktorer för att främja SKI
    Policyinsatser för att främja SKI bör främst koncentreras till förbättringar i dominerande motiv och faktorer med fokus på följande fyra områden:
    • kompetensförsörjning, särskilt mot vissa STEM-utbildningar på både grund- och forskarnivå
    • samarbeten mellan kunskapsintensiva företag och högre lärosäten med relevant utbildnings- och forskningsprofil
    • skydd av immateriella tillgångar, med internationell konkurrenskraft
    • ett tillväxtpolitiskt utvecklingsarbete som signalerar marknadspotential och goda framtidsutsikter på lokal, regional och nationell nivå.
  • Institutionella ramvillkor behöver utvärderas och förbättras kontinuerligt
    Våra analyser visar att det behövs ett kontinuerligt och långsiktigt arbete för att säkerställa att olika institutionella ramvillkor såsom företagsbeskattning och krav på tillstånd, däribland miljötillstånd, är internationellt konkurrenskraftiga och bidrar till att forma en attraktiv miljö för SKI. Vi har särskilt undersökt hur miljötillståndsprocesser kan förbättras, vilket är centralt eftersom SKI-relaterad verksamhet kan medföra kapitalintensiva investeringar och kan därför förutsätta miljötillstånd.
  • En kombination av policyinsatser kan öka effekterna av SKI
    SKI medför både direkta och indirekta effekter. Direkta effekter avser de resurser som investeringen mobiliserar och/eller skapar, exempelvis nya jobb, exportintäkter eller FoU-labb som årligen investerar i FoU i en region eller i ett land. Exempel på indirekta kan vara lokal tillgång till välutbildad arbetskraft och specialister. Vår rekommendation är att överväga en kombination av policyinsatser för att öka spridningseffekter från SKI med fokus på följande fem faktorer:

    • företagens strategi
    • ekonomiska släktskap
    • entreprenörskap
    • arbetskraftens rörlighet
    • företagens ramvillkor

  • Prioritera regionala policyinsatser utifrån samhällsekonomisk effektivitet
    Beakta samhällsekonomisk effektivitet när policyutformningen för SKI har en utpräglat regional dimension. Det kan exempelvis handla om att skapa prioriteringar vid geografiskt avgränsade policyinsatser, men även att ta hänsyn till att SKI kan medföra interregionala spridningseffekter mellan stadsregioner och andra områden.
  • Nya krav på mål och metoder i policyutformningen
    SKI kommer att få allt större betydelse för näringsliv och ekonomi i framtiden, vilket ställer nya krav på nya mål och metoder i policyutformningen. Sveriges näringspolitik behöver i större utsträckning kombineras med andra politikområden, exempelvis forsknings- och utbildningspolitik samt innovations- och internationaliseringspolitik. Dessutom blir utformningen av svensk näringspolitik mer beroende av motsvarande politik i andra länder i och med att företag delar upp kunskapsintensiva verksamheter mellan länder och regioner. Både policymål och policyinstrument måste därför anpassas. Samtidigt går det inte att tydligt säga vilken politik som behövs för att främja SKI. Utifrån våra analyser har vi dock identifierat en rad olika avvägningar som vi menar att policyutformningen behöver ta hänsyn till.
  • Förbättringar i främjandesystemet kan bli en nyckel till framgång
    Genom främjandesystemet kan det offentliga påverka företagens vilja att göra SKI. Det finns flera förutsättningar och faktorer som påverkar främjandesystemets betydelse och framgång, och vi lämnar flera rekommendationer för hur vi menar att systemet kan förbättras.

Vilken roll har offentlig sektor för stora kunskaps­intensiva investeringar?

Serienummer: Rapport 2021:01

Diarienummer: 2018/020

Ladda ner rapporten Pdf, 1.9 MB.

Status

Avslutad

5 av 5 delstudier har publicerats

Delstudier i projektet

Det här kunskapsprojektet innehåller flera delstudier som du kan läsa mer om här.

test

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev