
Studieområde:
Coronapandemin och arbetets framtida geografi
Spridningen av covid-19 under första halvåret 2020 ledde till att många sysselsatta abrupt fick ställa om till att arbeta hemifrån. Före pandemin var det få som arbetade på distans. Efter pandemin har distansarbete blivit ett vanligt inslag på arbetsmarknaden. Projektet ska bidra med kunskap om hur ett ökat distansarbete kan tänkas påverka bosättningsmönster, rörlighetsmönster och arbetskraftens produktivitet.
Leverans: första halvåret 2025
En växande omfattning av distansarbete i arbetslivet innebär nya möjligheter och utmaningar som behöver beaktas i planerings- och policyarbete på lokal, regional och nationell nivå. Projektet knyter an till flera av regeringens politikområden och är till stora delar sektorsövergripande.
Inom projektet har hittills en studie publicerats:
- Om hur det ökade distansarbetet har påverkat flytt- och bosättningsmönster för individer som bor och arbetar i stora städer.
Fortsättningsvis planerar vi att publicera:
- En analys av hur ett ökat distansarbete påverkar jobbmatchningen på arbetsmarknaden och arbetskraftens produktivitet.
Horisontellt perspektiv
Projektet har en tydlig koppling till det geografiska perspektivet.
Coronapandemin och arbetets framtida geografi
Status
Pågående
2 av 4 delstudier har publicerats
Delstudier inom ramprojektet
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt
-
De som kan jobba på distans bosätter sig längre från arbetsplatsen
Efter pandemin har personer som kan jobba på distans börjat pendla längre. Det är särskilt tydligt i storstäderna, där många flyttat längre bort från...
-
Distansarbete och flyttmönster
Rapporten, Work from home and big city out-migration before and after the pandemic, visar att möjligheten till distansarbete gör människor mer benägn...