Högsta antalet konkursdrabbade på 15 år

Antalet anställda som drabbats av konkurser under första kvartalet i år är det högsta på 15 år. Totalt drabbades över 7 800 anställda runt om i landet av konkurser under perioden januari–mars i år. Det här visar ny statistik från SCB och Tillväxtanalys.

– Senast fler anställda än så drabbades av konkurser i Sverige under årets första kvartal var 2009, säger Tom Johansson, statistiker på SCB.

Jämfört med första kvartalet i fjol är det en ökning med 65 procent, och jämfört med 2022 motsvarar det en ökning med 160 procent.

– Under januari–mars 2020 var antalet anställda som drabbades av konkurser uppe på liknande nivåer som i år. Men 2021 till 2023 drabbades betydligt färre anställda under första kvartalet än i år.

Motala sticker ut

Flest drabbade av konkurser finns i de tre storstadskommunerna.

– Men därefter kommer faktiskt Motala. Under årets tre första månader drabbades över 450 anställda av konkurser där, säger Tom Johansson.

Läs hela artikeln och se statistik över antal anställda som drabbats och vilka kommuner som berörts mest på scb:s webbplats Länk till annan webbplats.

test

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev