2020-12-22

Remissvar: Ang. Promemorian Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) har mottagit Promemorian Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda av Finansdepartementet för yttrande.

Tillväxtanalys tillstyrker förslaget, trots att det saknas en utvärdering av den nu gällande insatsen som bygger på det ursprungliga förslaget om Växa-stöd för den första anställda. Det främsta skälet att tillstyrka den föreslagna utformningen är att vi ser vikten av effektiva åtgärder för en ekonomisk återställning med hänsyn till effekterna av Corona-pandemin.

Tillväxtanalys principiella hållning är att det ska vara en låg tröskel för att starta och utveckla företag och att entreprenörskap bidrar till en stark ekonomi. Vi understryker dock generellt vikten av att utvärdera insatser innan utvidgning eller förlängning sker, men ser att den föreslagna insatsen är att betrakta som en stabiliseringspolitisk åtgärd utan tydliga förväntade effekter på den långsiktiga sysselsättningsnivån i ekonomin som helhet.

Tillväxtanalys har i tidigare remissvar avstyrkt det ursprungliga förslaget om Växa-stöd för den första anställda och var kritiskt till beräkningen av sysselsättningseffekter, som föreföll överskattade utifrån tidigare utvärderingar. Även om det förekommer viss statistik från Skatteverket för att visa på nyttjandet av nuvarande nedsättning, vill vi framhålla vikten av en effektutvärdering.

Vi vill i sammanhanget understryka behovet av att redan inledningsvis säkra möjligheten till utvärdering genom att nödvändiga registerdata (från Skatteverket) görs tillgängliga för utvärdering. Regeringen bör även överväga att ge Skatteverket i uppdrag att i samband med genomförandet vidta åtgärder för att möjliggöra att framtida utvärdering av nedsättning av arbetsgivaravgifter kan ske.

- - - - - -
Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören. Avdelningschef Håkan Gadd har varit föredragande. I ärendets handläggning har analytiker Sara Nordin deltagit.

Sverker Härd
Generaldirektör

test

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev