2020-12-22

Remissvar: Ang. Promemorian Utvidgade regler om lättnad i beskattningen av personaloptioner i vissa fall

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) har mottagit Promemorian Utvidgade regler om lättnad i beskattningen av personaloptioner i vissa fall av Finansdepartementet (Fi2020/04527) och lämnar här synpunkter på de delar som ligger inom ramen för myndighetens kompetensområde och uppdrag.

Lättnader i beskattningen av personaloptioner infördes 2018 för små och unga företag i syfte att rekrytera och behålla nyckelpersoner. Lättnaderna innebar att options-innehavaren under vissa villkor inte behöver ta värdet till beskattning och företaget slipper arbetsgivaravgifter. Ovan rubricerade promemoria föreslår att reglerna utvidgas till något större företag och att även personer engagerade i företagets styrelse omfattas.

Personaloptionsprogram är vanligt i näringslivet och en internationell företeelse. Det tycks finnas en allmän uppfattning i forskningen om att personaloptioner påverkar produktiviteten i företag positivt även om så kallad ”free-riding” är ett vanligt problem1. Forskning om personaloptionsprogram visar även att särskilda optionsprogram för VD har störst effekt för små företag2, och att en omvärdering av optionernas värde gör att anställda stannar längre3, och att program riktade till alla anställda även har positiv påverkan på företagets resultat4. Det tycks också som om påverkan på produktiviteten avtar med storleken på företaget.

En risk med personaloptioner är att de begränsar rörligheten av skickliga medarbetare för att gå till andra företag eller starta eget genom att företaget skjuter på beslutet om utdelning på optionerna5 Den annars uppenbara risken är att vinsten i företaget uteblir och då finns inget att beskatta trots ökad produktivitet i företaget. Då litteraturen tycks visa på fler fördelar än nackdelar tillstyrker Tillväxtanalys promemorians förslag.

Samtidigt menar Tillväxtanalys att satsningen behöver utvärderas. En övergripande utvärdering bör göras om satsningen resulterat i önskvärda samhällsekonomiska effekter.

Tillväxtanalys vill även poängtera betydelsen av att lämpliga åtgärder vidtas för att möjliggöra utvärdering av satsningen i framtiden. Det handlar särskilt om att göra nödvändig information/registerdata (från Skatteverket) tillgängligt. Skatteverket bör därför få i uppdrag att i samband med att satsningen implementeras vidta åtgärder för att möjliggöra att utvärdering.

- - - - - -
Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören. Föredragande har varit avdelnings- chef Håkan Gadd.

Sverker Härd
Generaldirektör

test

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev